Την ανακοίνωση δημιουργίας νέου ταμείου με σκοπό την εξυπηρέτηση των υπεράριθμων αιτήσεων του προηγούμενου προγράμματος “Εξοικονομώ κατ’οίκον” ανακοίνωσε ο υφυπουργός ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης από το βήμα του ελληνογερμανικού συνεδρίου για την ενέργεια. “Ο αριθμός των δικαιούχων είχε υπερβει κατά πολύ τον προϋπολογισμό και καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε τις στρεβλώσεις”, είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως υπογράφηκε η σχετική ΚΥΑ με το υπουργείο Ενέργειας. Τα κεφάλαια του ταμείου θα προέλθουν από την αξιοποίηση επιστροφών δανείων από το προηγούμενο πρόγραμμα, που μέσω μόχλευσης θα αγγίξουν τα 110 εκατ. Ευρώ. Η ικανοποίηση των εκκρεμών αιτήσεων θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα. Επανέλαβε εξάλλου πως οι προσκλήσεις για το νέο “Εξοικονομώ” θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο και πως η συνδυασμένη δαπάνη θα ανέλθει στα 500 εκατ. Ευρώ.
Ο υφυπουργός περιέγραψε τη στόχευση του υπουργείου με πόρους που θα προέρχονται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και το ευρωπαϊκό ταμείο συνοχής για τα ενεργειακά ως εξής:
1) Αύξηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
2) Μείωση της χρήσης ενέργειας
3) Προώθηση συστημάτων έξυπνης ενέργειας
4) Ενθάρρυνση ολοκληρωμένων πολιτικών για την ενθάρρυνση μειωμένης χρήσης άνθρακα
“Για την κυβέρνηση είναι βασική προτεραιότητα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν το 20% του συνόλου των ευρωπαϊκών πόρων θα κατευθυνθεί σε δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι 30% υψηλότερο ποσό από όσο αποτελεί την υποχρέωση της χώρας”, είπε ο κ. Χαρίτσης ενώ παρατήρησε πως η λήξη του εσπα 2014-2020 συμπίπτει με το χχρονικό όριο που έχει η χώρα για να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο υπουργός, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών σχεδίων, ανέφερε ένα μεγάλο αριθμό ενεργειακών σχεδίων τα οποία έχουν ήδη αποσαφηνιστεί και λάβει προϋπολογισμό, όπως τη διασύνδεση των Κυκλάδων, την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, την πιλοτική εφαρμογή έξυπνων δικτύων ενέργειας, την παραγωγή ενέργειας ΑΠΕ στα νοσοκομεία κα.
Τέλος, ο υφυπουργός, τόνισε πως το σχέδιο Juncker είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο στα μεγάλα ενεργειακά έργα τα οποία είτε δεν είναι επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ είτε έχουν πολύ μεγάλους προϋπολογισμούς.
Δημήτρης Μπούνιας
capital.gr