Καταγγελία για παράνομη άσκηση δραστηριότητας ενεργειακών επιθεωρητών

Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕλΕΜ) καταγγέλουν παράνομη άσκηση δραστηριότητας ενεργειακών επιθεωρητών, την οποία διαπίστωσαν έπειτα από έλεγχο στα Μητρώα των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα ακόλουθα:

“H ΕλΕΜ είναι ανεξάρτητη συνδικαλιστική κίνηση μηχανικών μελετητών και κατασκευαστών ιδιωτικών και δημοσίων έργων έξω από κομματικές παρατάξεις, συμφέροντα και κατεστημένα και αγωνίζεται για ένα ΤΕΕ των Μηχανικών και όχι των μηχανισμών

Α. Μετά από επανέλεγχο στα Μητρώα των προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών του Υπουργείου από την ΕλΕΜ διαπιστώθηκε ότι πολλές δεκάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι γραμμένοι στα Μητρώα και συνεχίζουν να παρανομούν ασκώντας ελεύθερο επάγγελμα, παρά την αντίθετη «χαλαρή» οδηγία του Υπουργείου (που προκάλεσε η ΕλΕΜ μετά την πρώτη καταγγελία), Καταθέσαμε ήδη καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία.

Β. Η ομηρία των δεκάδων συναδέλφων προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών σε σχέση και με τις εξετάσεις συνεχίζεται και δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν, ούτε τον πρόεδρο του ΤΕΕ αλλά ούτε και το Υπουργείο. Η ΕλΕΜ είχε, από την πρώτη στιγμή, εναντιωθεί στον νόμο και είχε δυναμικά πρωτοστατήσει στο «μποϊκοτάρισμα» των εξετάσεων θέση που υιοθέτησαν και οι επιστημονικοί σύλλογοι εκτός ΤΕΕ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σας ενημερώνουμε για τις θέσεις μας και αναμένουμε τις παρατηρήσεις σας.

Α. Προτεινόμενες θέσεις ΕλΕΜ για τις εξετάσεις ενεργειακών επιθεωρητών

Σχετικά με τις Ενεργειακές Επιθεωρήσεις θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι:

  1. Οι Ενεργειακές Επιθεωρήσεις δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται σαν μία γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά σαν ουσιαστική διαδικασία με αντίστοιχα οφέλη για τον ιδιοκτήτη και το περιβάλλον.
  2. Οι Ενεργειακές Επιθεωρήσεις εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο και επομένως και στα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Διπλωματούχων Μηχανικών.
  3. Το αντικείμενο της Ενεργειακής Επιθεώρησης δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την νοοτροπία του «όλοι για όλα», αλλά ο καθένας σύμφωνα με τις γνώσεις, την ειδικότητά, και την εμπειρία του.
  4. Το γνωστικό αντικείμενο των μηχανικών είναι επαρκές για να καλύψει τις απαιτήσεις διενέργειας ενεργειακής επιθεωρήσεως κελύφους κτηρίων, όπως γινόταν όλα αυτά τα χρόνια με την εφαρμογή του Κανονισμού Θερμομόνωσης.
  5. Το γνωστικό αντικείμενο των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων είναι επαρκές για να καλύψει τις απαιτήσεις διενέργειας Ενεργειακών Επιθεωρήσεων στις εγκαταστάσεις λεβήτων, θερμάνσεως και ψύξης-κλιματισμού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα πρόγραμμα σπουδών Πολυτεχνικών Σχολών να αντικατασταθεί από ένα πρόγραμμα λίγων ωρών σε ΚΕΚ.

Για τους λόγους αυτούς:

  • Είμαστε αντίθετοι στην υποχρεωτική κατάρτιση και την διενέργεια υποχρεωτικών εξετάσεων για την διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων.
  • Ζητάμε τη διενέργεια των ενεργειακών επιθεωρήσεων από Ελεύθερους Επαγγελματίες Διπλωματούχους Μηχανικούς (χωρίς εξετάσεις) με την προϋπόθεση ότι ο κάθε μηχανικός εκτελεί επιθεωρήσεις στον τομέα ευθύνης του, ο οποίος προκύπτει από την εγκύκλια γνώση και εμπειρία στον τομέα της επιθεωρήσεως, σύμφωνα και με τον κώδικα δεοντολογίας των μηχανικών.

Συνεχίζεται…

Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να μας βοηθήσουν με τον προβληματισμό τους την κριτική τους και ότι άλλο θέλουν στα επαγγελματικά περιμένουμε ηλεκτρονικό μήνυμα στο email tsera@tee.gr

Για την ΕλΕΜ

Θ. Σεραφίδης”

 

Πηγή: b2green.gr