FAQ Ενεργειακά Πιστοποιητικά

Έχετε απορίες για τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά;

Θέλετε να μάθετε πότε απαιτείται, πόσο κοστίζει, πόσο χρόνο χρειάζεται για να εκδοθεί, τι διάρκεια έχει;

Διαβάστε την τελευταία εγκύκλιο (ΑΔΑ 6ΛΣΗ4653Π8-ΖΡΠ) του ΥΠΕΚΑ για την απαίτηση έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης στις μεταβιβάσεις και τις μισθώσεις.

Διαβάστις τις οδηγίες καταχώρησης του Ενεργειακού Πιστοποιητικού στο Taxisnet: Οδηγίες Καταχώρησης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης

Διαβάστε τις παρακάτω πληροφορίες και αν δεν έχουμε απαντήσει στις ερωτήσεις σας, τότε


Χρειάζεται Ενεργειακό Πιστοποιητικό για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις;

Για να ενοικιάσει κάποιος το ακίνητό του μέσω των πλατφόρμων βραχυχρόνιας μίσθωσης (AirBnb, Booking κλπ) απαιτείται Ενεργειακό Πιστοποιητικό, όπως και σε κάθε άλλη μίσθωση. Επομένως αν έχετε καταχωρήσει το σπίτι σας στο Air-Bnb ή στο Booking ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας εκδώσουμε το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για την ενοικίαση της κατοικίας σας.

Τι σημαίνει άδεια Α’, Β’, Γ’ Τάξης;

Οι Ενεργειακοί επιθεωρητές πλέον ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

 • Α’ Τάξης, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να διεξάγουν ενεργειακές επιθεωρήσεις σε χώρους έως 250 m2
 • B’ Τάξης, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να διεξάγουν ενεργειακές επιθεωρήσεις σε χώρους από 250 έως 1000 m2
 • Γ’ Τάξης, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να διεξάγουν ενεργειακές επιθεωρήσεις σε κάθε χώρο, χωρίς περιορισμό στον εμβαδό.

Το γραφείο μας, με άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή Γ’ Τάξης μπορεί να εκδώσει Ενεργειακό Πιστοποιητικό για κάθε σας ανάγκη, οπότε αν το χρειάζεστε, επικοινωνήστε μαζί μας.

Τι ισχύει για τα ακίνητα κάτω των 50 τ.μ.

Τα ακίνητα κάτω των 50 τ.μ. χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

 1. Αυτά που όλο το κτίριο είναι έως 50 τ.μ. (π.χ. μια μικρή μονοκατοικία)
 2. Αυτά που είναι κάτω των 50 τμ αλλά αποτελούν τμήμα ενός μεγαλύτερου κτιρίου (π.χ. μια γκαρσονιέρα σε μια πολυκατοικία).

Η πρώτη κατηγορία ακινήτων δεν χρειάζεται Ενεργειακό Πιστοποιητικό.

Για τη δεύτερη κατηγορία ακινήτων απαιτείται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Αν σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε για τη διαδικασία και το κόστος έκδοσης του Ενεργειακού Πιστοποιητικού

Πώς συμπληρώνω τα στοιχεία του Ενεργειακού Πιστοποιητικού στο taxisnet;

Οδηγίες για τη συμπλήρωση των στοιχείων του Ενεργειακού Πιστοποιητικού στο taxisnet κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου:

Μπορείτε να κατεβάσετε τις οδηγίες σε μορφή pdf : Οδηγίες ή να τις διαβάσετε παρακάτω:

 Συμβουλή: Ο αριθμός ασφαλείας (A.A.) δεν περιέχει το γράμμα όμικρον. Όπου βλέπετε 0 είναι μηδέν εκτός και αν πρόκειται για τον τελευταίο χαρακτήρα του Α.Α.

 Συμβουλή: Ο αριθμός ασφαλείας (A.A.) δεν περιέχει το γράμμα όμικρον. Όπου βλέπετε 0 είναι μηδέν

 • Αν έχετε νέο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, τότε εντοπίζετε τα στοιχεία Α.Π. (αριθμός πρωτοκόλλου), Α.Α. (αριθμός ασφαλείας) και Ημερομηνία στο πάνω μέρος της 1ης σελίδας του Ενεργειακού Πιστοποιητικού
  Οδηγίες καταχώρησης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης
 • Αν έχετε παλιό Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, τότε εντοπίζετε τα στοιχεία Α.Π. (αριθμός πρωτοκόλλου) και Α.Α. (αριθμός ασφαλείας) στο πάνω δεξιά μέρος του Ενεργειακού Πιστοποιητικού
  pea
 • Αν έχετε παλιό Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, τότε εντοπίζετε στο τέλος της 2ης σελίδας την ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού
  back
 • Αφού έχετε ανοίξει την εφαρμογή συμπλήρωσης των στοιχείων της μίσθωσης στο taxisnet, θα πατήσετε το πράσινο + στην καρτέλα «Στοιχεία Ακινήτων» και στη συνέχεια θα πατήσετε στο πράσινο + στην καρτέλα «Ενεργειακό Πιστοποιητικό».stoixeia akiniton
 • Εκεί θα εμφανστεί η παρακάτω εικόνα και θα αρχίσετε να συμπληρώνετε τα στοιχεία του Πιστοποιητικού.
  Προσοχή:

  • Ο Α.Π. μπαίνει χωρίς το έτος στο τέλος, δηλαδή θα γράψετε 12345 και όχι 12345/2016
  • Ο Α.Α. μπαίνει ως έχει, δηλαδή μαζί με τις παύλες
  • Μόλις κάνετε κλικ στο πεδίο «Ημερομηνία» θα ανοίξει ένα ημερολόγιο στο οποίο θα επιλέξετε την ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικούenergeiakoj
 • Μόλις συμπληρώσετε τα στοιχεία, μπορείτε να πατήσετε «Αναζήτηση Πιστοποιητικού» και θα σας εμφανίσει ένα πληροφοριακό παράθυρο από το οποίο μπορείτε να επαληθεύσετε την ορθή εισαγωγή των στοιχείων. Αν τα στοιχεία είναι σωστά, είστε έτοιμοι.anazitisi

Πότε δεν απαιτείται Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Οι ακόλουθες κατηγορίες κτιρίων ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από την έκδοση ΠΕΑ:

 • μνημεία (τα αρχαία ακίνητα, κατά την έννοια του άρθρου 6 παρ.4 του ν.3028/2002, όπως ισχύει. Συνεπώς, για κτίρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή για κτίρια που ευρίσκονται εντός χαρακτηρισμένων ιστορικών τόπων ή παραδοσιακών οικισμών απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ, εφόσον τα κτίρια αυτά δεν αποτελούν μνημεία.)
 • κτίρια χρησιμοποιούμενα ως χώροι λατρείας (γνωστής θρησκείας)
 • βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιοτεχνίες, εργαστήρια (Κτίρια ή κτιριακές μονάδες που στεγάζουν βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, παρασκευαστήρια, υπηρεσίες με σημαντικό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.)
 • προσωρινής χρήσης κτίρια των οποίων η διάρκεια χρήσης δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη (Κτίρια που τοποθετούνται και απομακρύνονται σε λυόμενα μέρη, δεν απαιτούν εκτεταμένη υποδομή και μόνιμη εγκατάσταση συλλογής αποβλήτων. π.χ. container – isobox, τολ κλπ)
 • αποθήκες, κτίρια αγροτικών χρήσεων και αγροτικά κτίρια πλην κατοικιών (κτίρια ή κτιριακές μονάδες που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση αγαθών, φύλαξη αντικειμένων ή στέγαση ζώων.)
 • χώροι στάθμευσης οχημάτων και πρατήρια υγρών καυσίμων (κτίρια ή κτιριακές μονάδες που χρησιμοποιούνται για τη στάθμευση οχημάτων ή για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων.)
 • μεμονωμένα κτίρια με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια, ήτοι μικτή επιφάνεια δαπέδων των κλειστών στεγασμένων χώρων του κτιρίου που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κύριας χρήσης του, μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.). Προσοχή: Για κτιριακές μονάδες (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα που είναι μέρος πολυκατοικίας) μικρότερες από 50 τ.μ. απαιτείται ΠΕΑ. Η εξαίρεση αφορά σε αυτοτελή κτίρια μικρότερα από 50 τ.μ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν εκδίδεται ΠΕΑ σε κατηγορίες κτιρίων που η κατανάλωση ενέργειας δεν αποσκοπεί στη ρύθμιση των εσωτερικών κλιματικών συνθηκών – προκειμένου να διασφαλιστεί η άνεση των χρηστών τους – και, ως εκ τούτου, δε νοούνται ως κτίρια κατά την έννοια του ν.4122/2013. Συνεπώς, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαμορφωμένο κέλυφος δεν εκδίδεται ΠΕΑ (π.χ. σε ημιτελή, ασκεπή ή εγκαταλελειμμένα κτίρια ή κτιριακές μονάδες).

Τι θα συμβεί αν δεν εκδόσω Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Σε περίπτωση μη έκδοσης ΠΕΑ επιβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4122/2013, πρόστιμο σε βάρος του κατά νόμο υπόχρεου από χίλια (1.000) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Ως υπόχρεος νοείται ο ιδιοκτήτης του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας ή ο διαχειριστής του κτιρίου ως εντολοδόχος των ιδιοκτητών.

Πώς επαληθεύεται η γνησιότητα ενός Ενεργειακού Πιστοποιητικού;

Η εγκυρότητα του ΠΕΑ μπορεί να επαληθευθεί βάσει του αριθμού πρωτοκόλλου – Α.Π. και του δεκαεξαψήφιου αριθμού ασφαλείας – Α.Α.

Στοιχεία Ενεργειακού Πιστοποιητικού

Αυτά τα στοιχεία μπορείτε να τα καταχωρήσετε στη σελίδα https://www.buildingcert.gr/ στο σχετικό πεδίο “Έλεγχος Εγκυρότητας ΠΕΑ:” του Αρχείου Ενεργειακών Επιθεωρήσεων

Επαλήθευση Ενεργειακού Πιστοποιητικού

Προσοχή στη σωστή αντιγραφή των ψηφίων. Συχνά παρατηρείται να συγχέεται το Ο (όμικρον) με το 0 (μηδέν)

Τι χρονική ισχύ έχει ένα Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Η χρονική ισχύς ενός Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι 10 (δέκα) έτη, ανεξάρτητα από το αν αλλάξει ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής.

Η μόνη περίπτωση που θα απαιτειθεί να εκδοθεί νέο Ενεργειακό Πιστοποιητικό πριν τα 10 έτη είναι αν ανακαινιστεί ριζικά, δηλαδή σύμφωνα με την παράγραφο 12 του άρθρου 2 του Ν. 4122/2013:

«Ριζική ανακαίνιση κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας)»:

Η ανακαίνιση κατά την οποία:

 • η συνολική δαπάνη της ανακαίνισης που αφορά το κέλυφος του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας ή τα τεχνικά συστήματά τους υπερβαίνει το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της τρέχουσας αξίας του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, βάσει του ελαχίστου κόστους οικοδόμησης, εξαιρουμένης της αξίας του οικοπέδου επί του οποίου έχει κατασκευαστεί το κτίριο, ή
 • υφίσταται ανακαίνιση άνω του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της επιφανείας του κελύφους του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας.

Τι ορίζεται ως Ριζική Ανακαίνιση;

Ορισμοί

Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, οι όροι που χρησιμοποιούνται στις διατάξεις της έχουν την ακόλουθη έννοια:

1. Αξία Κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΑΚ): Η αξία που προκύπτει από το Κόστος Οικοδόμησης και την Ωφέλιμη Επιφάνεια κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας απόφασης.
2. Κόστος Οικοδόμησης (ΚΟ) κτιρίου ή κτιριακής μονάδας: Το κόστος οικοδόμησης ανά τετραγωνικό μέτρο κτιρίου ή κτιριακής μονάδας σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας απόφασης, ανάλογα με τη κατηγορία χρήσης, το τύπο και την κλιματική ζώνη όπως αυτά ορίζονται στον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕνΑΚ) της παραγράφου 9 του προοιμίου της παρούσας απόφασης.
3. Χρήση κτιρίου: Η χρήση του κτιρίου σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία.
4. Ωφέλιμη Επιφάνεια κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΩΦΕ): Η επιφάνεια του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας σε τ.μ. όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του ν. 4122/2013.
5. Οριακό Κόστος Ριζικής Ανακαίνισης κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΟΚΡΑ): Το κόστος σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας απόφασης.
6. Δαπάνη Ανακαίνισης Κελύφους κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΔΑΚ): Η δαπάνη για την ανακαίνιση του κελύφους του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της, η οποία αφορά μόνο παρεμβάσεις που επηρεάζουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας (και όχι το σύνολο των παρεμβάσεων εργασιών που σχεδιάζονται).
7. Δαπάνη Ανακαίνισης Τεχνικών Συστημάτων κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΔΑΤΣ): Η δαπάνη για την ανακαίνιση των τεχνικών συστημάτων του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της, η οποία αφορά μόνο παρεμβάσεις που επηρεάζουν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας (και όχι το σύνολο των παρεμβάσεων εργασιών που σχεδιάζονται).
8. Μέγιστη Δαπάνη Ανακαίνισης (ΜΔΑ): Η μεγαλύτερη δαπάνη μεταξύ των «Δαπάνη Ανακαίνισης Κελύφους» (ΔΑΚ) και «Δαπάνη Ανακαίνισης Τεχνικών Συστημάτων» (ΔΑΤΣ).

Υπολογισμός της αξίας κτιρίου ή κτιριακής μονάδας για το χαρακτηρισμό μιας ανακαίνισης ως ριζικής

1. Το Κόστος Οικοδόμησης (ΚΟ) ανά τετραγωνικό μέτρο κτιρίου ή κτιριακής μονάδας, καθορίζεται ως εξής:

ΧρήσηΤύποςΚλιματική Ζώνη
ΑΒΓΔ
ΚατοικίαΜονοκατοικία1712172017091719
Πολυκατοικία1015102510401057
Όλες οι χρήσεις πλην κατοικίας1021102410251030

2. Ο υπολογισμός της Αξίας Κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΑΚ) πραγματοποιείται πολλαπλασιάζοντας το Κόστος Οικοδόμησης (ΚΟ) επί την ωφέλιμη επιφάνεια του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας (ΩΦΕ), ως εξής: (ΑΚ) = (KO) * (ΩΦΕ)

3. Το Οριακό Κόστος Ριζικής Ανακαίνισης (ΟΚΡΑ) υπολογίζεται ως ποσοστό της Αξίας Κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΑΚ): (ΟΚΡΑ) = 0,25 * (ΑΚ)

4. Υπολογίζεται η Δαπάνη Ανακαίνισης Κελύφους κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΔΑΚ) και η Δαπάνη Ανακαίνισης Τεχνικών Συστημάτων κτιρίου ή κτιριακής μονάδας (ΔΑΤΣ).

5. Εφόσον η Μέγιστη Δαπάνη Ανακαίνισης (ΜΔΑ) είναι μεγαλύτερη από το Οριακό Κόστος Ριζικής Ανακαίνισης (ΟΚΡΑ), τότε η ανακαίνιση θεωρείται ριζική (ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας).

 

Στους ανωτέρω υπολογισμούς δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

 

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ (408 – Β – 2019)

Πόσο κοστίζει η έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού

Τιμή Ενεργειακού Πιστοποιητικού

Η τιμή για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής απόδοσης εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως:

 • ο τύπος του ακινήτου (διαμέρισμα, μονοκατοικία, γραφείο, κατάστημα κλπ)
 • η χρονολογία κατασκευής
 • το εμβαδό
 • η περιοχή κλπ.

 Θες το πιο φτηνό Ενεργειακό Πιστοποιητικό; Πρόσεξε μήπως το πληρώσεις 2 φορές!!!

Σύμφωνα με το νέο νόμο (παρ. 9, αρ. 56) “Τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης και οι Εκθέσεις Επιθεώρησης, μετά από έλεγχο των οποίων διαπιστώθηκε παράβαση και επιβλήθηκε κύρωση στον Ενεργειακό Επιθεωρητή, ακυρώνονται αυτοδίκαια με την έναρξη ισχύος της πράξης επιβολής της διοικητικής κύρωσης, η οποία κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη του κτιρίου.

 

Ενδεικτικά, το κόστος για την έκδοση Ενεργειακών Πιστοποιητικών είναι περίπου:

 • Σπίτι κάτω από 50 m2 στην Αθήνα, κατασκευής πριν το 2000 κοστίζει 50 ευρώ
 • Κατάστημα κάτω από 50 m2 στην Αθήνα, κατασκευής πριν το 2000 κοστίζει 50 ευρώ
 • Κατοικία 50 – 100 m2 στην Αθήνα, έχει κόστος περίπου 50 € + 0.5 €/ m2 για  κάθε τετραγωνικό πάνω από τα 50. Δηλαδή, για ένα σπίτι 60 τ.μ. το κόστος είναι 55 €, για ένα σπίτι 70 τ.μ. το κόστος είναι 60 €, για ένα σπίτι 80 τ.μ. το κόστος είναι 65 €, για ένα σπίτι 90 τ.μ. το κόστος είναι 70 € και για ένα σπίτι 100 τ.μ. το κόστος είναι 75 €.
 • Μαγαζί  50 – 100 m2 στην Αθήνα, έχει κόστος περίπου 50 € + 0.5 €/ m2 για  κάθε τετραγωνικό πάνω από τα 50. Δηλαδή, για ένα κατάστημα 60 τ.μ. το κόστος είναι 55 €, για ένα μαγαζί 70 τ.μ. το κόστος είναι 60 € για γραφεία 80 τ.μ. το κόστος είναι 65 €, για έναν επαγγελματικό χώρο 90 τ.μ. το κόστος είναι 70 € και για κατάστημα 100 τ.μ. το κόστος είναι 75 €.

Συνοπτικά:

Εμβαδό (τ.μ.)Κόστος (€)
έως 5050
6055
7060
8065
9070
10075

Όλες οι παραπάνω τιμές περιλαμβάνουν δωρεάν παράδοση στο χώρο σας.

Για εμβαδό πάνω από 100 m2 ή σε πιο μακρινές περιοχές ή για κτίρια που απαιτείται αναζήτηση δικαιολογητικών,